maanantai 13. joulukuuta 2010

leikkimielinen Venäjä-Suomi maaottelu; Galeria vs. Nevski Centre

Vuorossa on kevyempi päivitys kahden viikon takaisesta Pietarin-matkasta. Ennen teatteriesitystä kipaisimme matkakumppanin kanssa kahdessa uudessa kauppakeskuksessa. Ensimmäiseksi suuntasimme Moskovan aseman vieressä sijaitsevaan Galeria-keskukseen sen avajaispäivänä. Rakennuksen on suunnitellut ja rakentanut 18-vuotias Ronson Grup. Pikainen surffailu yhtiön sivuilla osoitti, ettei heidän kynistään mitään kovin omaperäisiä arkkitehtonisia luomuksia ole lähtenyt; korkeita lähiökerrostaloja ja tavallisia liiketiloja, yksi hotellikin Moskovassa.

Galerian pääsisäänkäynnin fasadi sijaitsee poikittain kadusta katsoen, jolloin rakennukseen eteen muodostuu mukava aukio. Hieman harmillisia ovat kuvassakin näkyvät "uusvanhat" eli kitshimäiset enkelipatsaat sisäänkäynnin yläpuolella. Varsinainen pettymys oli kuitenkin interiööri, jota valitettavasti en huomannut valokuvata. Pääsisäänkäynnin aulassa on valkoinen infopöytä, jonka takaa lähtivät suuret rullaportaat ylempiin kerroksiin. Molemmilta sivuilta lähtivät myös suuret käytävät kiertämään rakennusta. Kaikki kyllä oli uskomattoman leveää ja korkeaa, mutta en tajua, miksi nimenomaan sisätilojen keskus oli rakennettu täyteen ylös ja alas risteileviä rullaportaita. Mahtavimman tilantunnunhan olisi saanut, jos keskellä olisi ollut hieno piazza lattiasta kattoon saakka. Lisäksi värimaailma oli väsähtänyt, vaikka tavoittelikin prameutta; valkoista ja kullanväristä terästä. Mutta jos näiden seikkojen ei anna itseään häiritä, voi uppoutua 290 liikkeen tarjontaan. Tosin kaikki eivät olleet auki avajaispäivänä, mikä varmaan oli odotettavissakin.

Suomessa uutisoitiin näkyvästi Nevski Centren eli tuttavallisesti Stockmannin uuden tavaratalon avajaisista 11. marraskuuta. Pietarin historiallisessa keskustassa mikään ei saisi nousta 28 metriä korkeammalle, mutta kuvernööri Valentina Matvijenkon hallituskaudella suojeltu alue on kutistunut miltei neljänneksellä. Tästä aiheesta voi lukea lisää Novaja Gazetan suomipokkarista nro 5 Marina Tokarevan (suom. Antti Kauppinen) erittäin mielenkiintoisen artikkelin "Pietari ei halua kuolla", millä viitataan juuri kaupungin ainutlaatuiseen - ja kutistuvaan - kattosiluettiin. Stockmankin joutuu nyt madaltamaan katon lasielementtejä ja näimmekin katolla miehiä hyörimässä.

Tuontituotteet, kuten suomalainen design, on kalliimpaa kuin Suomessa. Toivottavasti mahdollinen WTO-jäsenyys vähentäisi tuotteiden tullimaksuja kautta linjan ja toivottavasti se näkyisi myös tavalliselle venäläiselle kuluttajalle. Kuvan muumi-muki maksaa blogin päivityksen aikana 31,54 euroa. Stockmannissa Suomen sivuilta tilattuna se olisi 14,90 euroa. Pieni pistokoe vain.
Nevski Centre voitti ilmiasultaan Galerian kirkkaasti. Seitsemänkerroksisessa tavaratalossa oli helppo suunnistaa ja sisustuksessa aisti pohjoismaalaisen less is more -ajattelun. Näiden kahden keskuksen kilpailuttaminen keskenään liikkeiden osalta hieman turhaa, sillä niiden profiilit eroavat toisistaan. Siinä missä Nevski Centren pohjakerroksessa on Stockan Herkkua vastaava Delicatesse (Presidentti-kahvi oli muuten loppunut hyllystä), Galeriassa on Okei. Oli muuten korkea aika saada sentään yksi kunnollinen ruokamarketti Nevski Prospektille, nyt niitä tuli samantien kaksi (vaikka Galeria onkin Ligovski-kadulla).
Ai niin, maaottelun tulokset. Nyt olen huijannut lukijaa, sillä olen aivan liian diplomaattinen valitsemaan voittajaa. Vaikka Nevski Centressä oli paljon miellyttävämpää kuljeskella, valehtelisin, jos väittäisin, etteivät Galerian edulliset elektroniikkaliikkeet houkuttaisi minua uudelle vierailulle... Päädymme siis tylsään tasapeliin, ainakin toistaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti