tiistai 25. joulukuuta 2012

Venäjä ei halua viisumivapautta

Joulun venäläiseturistikauden alkaessa kestohitti Venäjän ja Shengenin viisumivapaudesta pöllähti medioihin. Kommentoijiksi haastatteluihin ja kainalojuttuihin valikoituvat molemmilla puolilla rajaa ne, jotka haluavat viisumivapautta, kauppiaita, turisteja, liikemiehiä ja politiikkoja. Todellisuudessa kantoja ja määritelmiä on erilaisia, ja vaikeimpia neuvotteluja käydään omien kanssa. Venäjän ja WTO:n tänä kesänä päättynyttyä 18 vuoden jäsenneuvottelua voi verrata viisumivapausneuvotteluihin. Venäjä esimerkiksi ei voinut edetä ennen kuin sillä oli päivitetty lainsäädäntö siitä, miten julkisissa hankinnoissa ja kilpailutuksissa turvataan kotimaisten yritysten ja urakoitsijen kilpailukyky eli kansallinen etu. Aleksandr Stubb on todennut jäsenyydestä, ettei sääntöjen sopiminen vielä tarkoita, että sääntöjä noudatetaan. Tällä hän tarkoitti ettei  Venäjän tulisi korvata muun muassa alennettuja vienti- ja tuontitulleja uusilla kauppaa rajoittavilla toimenpiteillä.

Viisumivapausneuvottelut vaativat nyt neuvottelurauhaa, mistä syystä yksityiskohtia kommentoidaan niukasti. Stubb kertoi vuonna 2010 Venäjä-vierailullaan Suomen ehdot; rekisteröintipakon poistuminen ja työlupien saannin helpottuminen. Tässä tuleekin määritelmäero, Venäjä keskustelee viisumeista, Suomi ja EU viisumin lisäksi rekisteröinnistä. Shengenin sisällä ihmisten, niin kansalaisten kuin vierailijoidenkin, liikkumista ei ole rajoitettu viisumissa myönnettyjen päivien ja voimassaoloajan rajoissa. Venäjällä henkilön on rekisteröidyttävä paikkakuntaa vaihtaessaan. Rekisteröintiprotokollassa on edistytty viime vuonna tohinalla. Maaliskuun 2011 lakiuudistuksessa poliisia estettiin sakottamasta ulkomaalaista väärintehdystä tai puuttuvasta rekisteröinnistä, ja vastuussa on nyt viisumikutsun tehnyt organisaatio. Viime vuonna myös rekisteröintiaika piteni kolmesta arkipäivästä seitsemään, mikä tarkoittaa, että kaupungissa voi oleilla viikon ilman rekisteröintiä.

Rekisteröinti maksaa. Työnantajaorganisaatiot maksavat yleensä kutsutun viulut, mutta turisti pääsee täyttämään kaksisivuisen venäjänkielisen lomakkseen postitoimistossa tai hotellissa asuessaan hotellin pakollisen rekisteröintipalvelun kynimäksi. Postirekisteröinti on huokein, 220 ruplaa, hotellissa palvelulisä voi olla oikeastaan ihan kuinka suuri tahansa. Rekisteröinti ei valmistu heti vaan sen voi noutaa noin kahden arkipäivän kuluttua. Kaksi arkipäivää siis paperilla. Posti tai hotelli toimittaa rekisteröintitiedot Ulkoasiainministeriöön eli tuttavallisemmin MIDiin. Rekisteröitymisvelvollisuus koskee myös omia kansalaisia, mutta ei mennä nyt tarkemmin siihen. Rekisteröintiin tarvitaan maahantulokortti, joka on rajalla leimattu pikkulappunen. Se pitää säilyttää koko maassa oleilun ajan ja palauttaa rajalle pois lähtiessä. En tiedä, mitä tapahtuu, jos kortti kesken matkan häviää. Jos joku on selvinnyt skenaariosta kertomaan siitä jälkipolville, saa kertoa. Hajamielisyydelle on epäilemättä suuri hintalappu.

Suomi siis haluaa, ettei suomalaisten (tai Shengen-kansalaisten) tarvitsisi osallistua tähän rekisteröintihulabaloohon. Vastavuoroisesti venäläiset saisivat suhata Shengenin sisällä vapaasti kuten tähänkin asti. Toistaiseksi ei ole löytynyt ketään venäläistä valtiomiestä tekemään poliittista itsemurhaa ehdotuksella, jossa omalle kansalle jätettäisiin rekisteröitymispakko, mutta ulkomaalaisilta se poistettaisiin. Ei kuulosta reilulta edes kaiken kestäneille venäläisille. Koko rekisteröitymissysteemin poistaminen maassa, jossa kulutuskuplasta heränneiden ja vihaisten kansalaisten hillitsemiseksi ajetaan nyt liukahihnalta sana-, järjestäytymis- ja kokoontumisvapautta rajoittavia lakeja, kuulostaa valtiomiesten korvaan sekin itsemurhaiselta, ihan konkreettisesti. Jos fantasioin yhä pidemmälle, viisumivapaus tarkoittaisi myös, että näinä herkkinä aikoina kaikenlaisia lännen poliittisia ja yhteiskunnallisia päällepäsmäreitä ruuhkautuisi rajatarkastuksiin ja sujahtaisikin sisään ilman, että MIDillä olisi siitä tietoa tai aikaa reagoida.

Eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten viisumivapaudelle on tietenkin Venäjällä kannattajia. Heitä on talouden, tieteen ja taiteen asiantuntijoissa. Viimeksi tiettyihin tapahtumiin tai Moskovaan rajattua viisumivapautta ovat ehdottaneet  Venäjän opetus- ja tiedeministeriö, Moskovan kaupunginvaltuusto ja maan kulttuuriministeriö. Moskovan Ulkoisen talouden ja kansainvälisten suhteiden johtaja Sergei Cherjomin arvelee, että parinkin päivän viisumivapauden toteutuessa Moskovaan saapuvista Aasian ja Euroopan kauttakulkumatkustajista kertyisi kaupungille voittoa 120 miljardia ruplaa vuodessa. Liittovaltion virastoissa on virkamiehiä, jotka ovat kannattaneet hanketta. Sen kuitenkin torppasivat FSB ja MID muun muassa rekisteröitymiseen vedoten. Kesäkuussa 2013 järjestetään Pietarissa nyky-Venäjän historian suurin kansainvälinen tiedetapahtuma, Euroopan biokemian yhdistysten liiton, FEBSin, 38. vuosikongressi. Esiintyjien joukossa on kymmenen Nobel-palkittua. Monet asiantuntijat yhdessä opetus- ja tiedeministeriön kanssa ovat pyytäneet esiintyjille ja  projektityöntekijöille viisumivapautta tapahtumaan. Heidän mukaansa tämä kehittäisi tieteentekoa ja innovaatioita Venäjällä. Dialogi MIDin kanssa on kesken. Missä määrin virallinen Venäjä on halukas luomaan rajoitettua viisumivapautta? Täydellinen viisumivapaus on joka tapauksessa kaukana horisontissa seuraavan vallanpitäjän kaudessa.


Lähteitä:
http://www.inosmi.ru/europe/20100318/158686701.html
http://7budget.ru/detail.php?ID=166796
http://www.epochtimes.ru/content/view/64473/75/
http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=257152&nodeid=15261&contentlan=1&culture=fi-FI
http://www.finland.org.ru/Public/default.aspx?contentid=216384&nodeid=36881&culture=fi-FI
http://www.visahouse.com/rus/howtoregister.asp
http://ria.ru/science/20121106/909637534.html
http://www.mahorkka.com/osittainen-viisumivapaus-venajalle-jo-ensi-vuonna/

1 kommentti:

  1. Minulta tuo maahantulokortti on hukkunut pari kertaa matkan aikana. Kyllä sitä rajalla kysyttiin, kerroin totuudenmukaisesti, että lappu hukkui. Ensimmäisellä kerralla siitä seurasi hyvin tyypillistä venäläistä huokailua, toisella kerralla ei tullut oikein mitään reaktiota, päästivät läpi.

    Olen kuitenkin KUULLUT, että siitä kuuluisi lain mukaan saada noin kahden tuhannen ruplan sakko.

    Se on muuten Schengen, eikä Shengen.

    VastaaPoista